AVANNOSTAKIN VOI SELVIYTYÄ !

26.1.2008 la klo 12.00 alkaen
LAUANTAIN TIETOISKU
Jäistä pelastautuminen.  Harjoitus Nuuksion Karjakaivolla.

Virtuaalista talviretkeilyä kuvaruudulla harrastava PC-nörtti Jesse-Jani-Marko-Petteri on huoleton samoilija. Mikäli jää pettää alta, ylös Jesse pääsee F6 näppäimellä ja F9:llä Jesse saa märät vaatteet hetkessä kuiviksi. Sen sijaan talviretkeilyä oikeasti harrastavat eivät jäistä noin vain ylös nouse. Etenkin jos jää pettää alta kun sukset on jalassa, painava rinkka selässä ja lantiovyö kiinni. Tuolloin vitsit ovat todella vähissä. Jottei viikatemies pääsisi noutamaan alas manalan majoille, ylösnousua on syytä harjoitella etukäteen.

Lauantain tietoiskussa kerrottiin joki- ja järvijäiden vaaranpaikoista. Opittiin myös kuinka toimia jos kiertotietä ei ole, ja ylitys on pakko suorittaa. Teoriaosan jälkeen harjoiteltiin oikeasti jäihin tippumista ja sieltä eri keinoin ylös nousemista. Avantouintia harrastaville harjoitus oli silkkaa naaaatiskelua. Vaan eipä muutkaan kylmästä suuremmin kärsimään joutuneet, sillä harjoituspaikan vieressä sijaitsi tasavallan toiseksi paras eräsauna takkatupineen. Sen löylyissä  kohmeiset plutaajat sulatettiin yritysten välillä. Ja sitten taas jäähileiden sekaan ja toisella tekniikalla avannosta ylös. Läträykseen osallistuvien oli tuotava mukanaan kuivat vaihtovaatteet ja -kengät sekä pyyhe. 
Entä oliko kaikkien pakko uittaa itsensä? Ei toki, pelko pois. Ketään ei henkisesti painostettu tai miesvoimin väkisin avantoon raahattu. Harjoitukseen oli mahdollisuus osallistua myös avustajana tai vahingoniloisena sivustaseuraajana.

Kuvat: Erkki Holopainen