YLLÄKSEN HIIHTOVIIKOT 30 VUOTTA

HSL:n järjestämät Ylläksen hiihtoviikot tulevat tänä vuonna 30 vuoden ikään. Vetäjinä ovat olleet vuosina 1980 – 1993 Kalevi Koski ja 1994 – 2002 Jorma Nurmi. Allekirjoittanut hoiti hiihtoviikon järjestelyt vuosina 2003 – 2005 ja vuodesta 2006 alkaen olemme vetäneet viikon puoliksi Jorman kanssa. Tämän lisäksi Kale hoiteli samaa pestiä Matkailuliitolle vuosina 1974 – 1979.
Tukikohtana oli Sivulan talo nykyisen hotelli Ylläskaltion lähellä vuoteen 1987 asti. Sen jälkeen muutettiin järven länsirannalle Risto Joensuun ja Otto Välimaan eli Oton kaupan majoitustiloihin. Ensimmäinen Ylläskiepin mökki oli vuokralla vuonna 1990 ja vuodesta 1991 alkaen on asuttu puoliksi Risto Joensuulla ja Ylläskiepissä. Ruokailut ovat olleet Ylläshuminassa vuodesta 1988 alkaen. Matkat on tehty alusta alkaen junalla. Alkuaikoina junalla pääsi vain Kemiin asti ja siitä eteenpäin ajettiin vuorobussilla. Kun Kolarin radalla alkoi matkustajaliikenne, niin siirryttiin käyttämään Kolarin junaa. Aluksi junia kulki vain yksi juna viikossa molempiin suuntiin.
Äkäslompolo oli kovasti erilainen 1980 luvun lopulla, jolloin osallistuin hiihtoviikkoon ensi kerran. Kylässä ei ollut katuvaloja eikä pyörätietä. Äkäslompolon koululaiset järjestivät asiasta mielenosoituksen, joka pääsi television uutislähetykseen asti. Hotelleja kylässä oli silloin vain yksi, Äkäshotelli, mutta tuon Pirtukirkon päärakennuksen ulkomitat taitavat tänä päivänäkin olla samat kuin silloin. Ylläshuminan nykyisten ravintolatilojen paikalla oli rakennus, jossa ravintolan kohdalla oli majoitushuoneita ja pieni ravintolasali oli nykyisen pubin paikkeilla.
Myös päivittäiset hiihtomatkat olivat entisaikaan erilaisia. Rinne- ja hiihtobusseja ei tuolloin liikennöinyt. Keskiviikon myllyhiihto hiihdettiin edestakaisin vähintään Peurakaltiolle. Useimmat kävivät Äkäsmyllyllä asti ja innokkaimmat palasivat sieltä vielä Äkäskeron kautta, jolloin 50 kilometrin päivämatka täyttyi. Jonain päivänä lähdettiin Huminan pihasta ja noustiin lihasvoimin Ylläksen huipulle ja sieltä laskettiin varovasti Ylläsjärven puolelle hissin ala-asemalle. Paluu oli kahvikeitaan ja Latvamajan kautta. Yllästä kierrettiin myös puurajan yläpuolella vastapäivään huipulla käymättä. Lainiolla käytiin ihailemassa huikeita maisemia aina jonain aurinkoisena ja tyynenä päivänä. Ehkäpä tänä keväänä voimme elvyttää noita vanhoja reittejä.
Hannu Siitari

Kuvia vuodelta 1995      Kuvaaja: Hannu Siitari