"viime hetken tietoa"

 Opaskirjoja käyttöön

Yhdistyksen ja HSL:n jäsenten käyttöön on hankittu
-          Sipoonkorpi – pieni retkiopas ja kartta, Joel Ahola
-          Nuuksio – retkiopas ja kartta, Joen Ahola
-          Pääkaupunkiseudun retkeilyopas, Raija Hentman
-          Etelä-Suomen retkeilyopas, osa I länsi, Raija Hentman

Teoksia saa lainata Juha Karsikkaalta, puhelin 040 548 1250

 

Oulankajoki, muutoksen virta

Kirja on ilmestynyt Docendon kustantamana ja kirjoittajina ja kuvaajina Pirkko Siikamäki ja Paavo Hamunen.

   Tietoteos Oulankajoen alueesta on tarkoitettu retkeilijöille, matkaajille ja luontoharrastajille lisäämään tietoutta maamme merkittävimmästä luontokohteesta. Kirja esittelee alueen luontoa, luonnon muuttumista sekä luonnon ja ihmisen yhteen kietoutunutta historiaa.

   Dosentti Pirkko Siikamäki on ekologi, luonnonsuojelun ammattilainen ja luontokuvaaja, joka perehtynyt Oulankajoen alueeseen. Paavo Hamunen on ammattikuvaaja, joka tunnetaan tunnelmallisista luontokuvistaan ja luontokirjoistaan.

   Kirjan sivuilla on Qr koodeja, joiden avulla voi perehtyä tiettyihin kohteisiin tarkemmin netin välityksellä.

(RB)

Visma Ski classic Ylläs-Levi 14.4.18
Hiihdon 67 km matkan lähtö Ylläsjärvellä, Sport Resor Ylläs alueella ja uusi kuntohiihtäjille suunnattu matka 50 km on Äkäslompolo järven jäällä. Viime vuonna osallistujia oli 700, jonka rajan odotetaan ylittyvän reippaasti. Lisätietoa www.vismaskiclassics.com

Meän murretta Facebookissa
Ryhmä on nimeltään Väylänvartiset sanakirja, ryhmä on suljettu ja vaatii siis liittymispyynnön. Päällimmäisenä on sanakirjan seinällä vastaillaan murretta koskeviin kysymyksiin ja pohditaan Tornionjokilaakson ja välillä laajemminkin Lappiin liittyvien sanojen alkuperää. Jokaisella on lisäksi mahdollisuus täyttää sivustolla olevaa murresanakirjaa.

Hannukaisen kaivosalueen kaavoitus nähtäville
Kolarin kunnanhallitus päätti asettaa Hannukaisen Kaivosalueen kaavaehdotukset nähtäville 15.3.18 lähtien ja mielipiteen jättämiseen on aikaa 45 päivää eli 30.4.18 asti.

Lappikirjallisuutta Pohjankirjassa
Antologiassa on koottu yhteen tekstejä kymmeniltä kirjailijoilta ja tutkijoilta Jukka Kemppisen toimittama teos on 362 sivuinen ja pitää sisällään niin kaunokirjallisuutta, tietotekstejä kuin tiedettä. Kirjoittajia on Samuli Paulaharjusta tuoreempiin pohjoisen kävijöihin. Mukana on myös Jukka Kemppisen isän Kullervo Kemppisen tekstejä. Näin lukija pääsee tutustumaan eräretkeilyn ainutlaatuiseen maailmaan ja luontoon ja kansantarinoihin.

Karvapohjasuksilla umpihankeen
Kuukkelissa 9/18 esitellään umpihankeen tarkoitettuja karvapohjasuksia tai ns. liukulumikenkiä. Ne on kehittänyt jo parikymmentä vuotta sitten tunnettu Telemark hiihdon puolesta puhuja ja tehtailija Antti-Jussi Tiitola, joka myös valmistaa niitä  OAC Sportin Kangasalan tehtaassa. Ylläksellä niitä voi kokeilla esim. James sportin tai Sisusportin myymälöissä. Kuvasta päätellen ne ovat suunnilleen pujottelusuksien levyisiä ja n. 150 - 170 pitkiä ja suksen keskustassa on reilu karva-alue pitoa varten skini suksien tapaan. Valitettavasti en tiennyt tästä kuin vasta kotona, jotta olisin päässyt kokeilemaan moisia ihmeitä.

Osaatko lukea lunta
Kuukkelissa 10/18 esitellään luontokeskuksessa järjestetyn lumiturvallisuus luennon pääkohtia. Kouluttajina olivat Ski patrol ydistyksen kouluttajat. Vapaalaskun suosion kasvun myötä on kasvaa myös riski lumivyöry onnettomuuksiin ja Ylläksellä annetaan myös lumivyöryvaroituksia rinnealueen ulkopuoleen lähteville.
 
Kouluttajat muistuttivat, että kuutio lunta painaa 350 kiloa ja mikäli jää vyöryn alle, niin sukset ankkuroivat hiihtäjän lumimassan alle.. Siellä on lähes mahdoton yksin päästä eroon suksista. Lumivyöry myös liikkuu 70 kilometrin tuntivauhdilla ja kymmenien kuutioiden massalla. Mikäli jää lumen alle on seurassa ollut kaveri ainoa toivo pelastautumiseen. Lumen alle jäädessä tajunnan taso laskee jo neljässä minuutissa ja viisitoista minuuttia on jo raja selviytymiselle.
 
Tietoa lumivyöryennusteesta löytyy sivulta www.lapplandshoatel.com>hiihtokeskus Ylläs>Rinteet&loma-aktiviteetit>Hiihtokeskus Ylläs>lumivyöryennuste

Ylläksen talvikävelyreitit
Tällä hetkellä hoidettuja kävelyreittejä on jo n. 100 ja niillä voi kulkea niin lumikengillä tai läskipyörillä. Reitit ovat niin hyväkuntoisia, että ilman lumikenkiäkin pärjää tarvittaessa. Kelkalla pohjustettuja reittejä pitkin pääsee kiertämään esim. Kukaksen, Lainon, Kesängin ja Ylläksen läskipyörillä. Mikäli otetaan huomioon vanhat talvipolut, niin verkosto ulottuu pohjoisesta Äkäskerolta Luossuun ja Ylläsjärvelle sekä lännestä Kuerilta itään Karhunkodalle. Polkujen varrella on myös latukahviloita, joten tarvittaessa pääsee myös lämpimään paikkaan pitämään taukoa. Talvipolut löytyvät myös uudesta Ylläksen talviurheilu kartasta. Paperikartat eivät ole aivan tarkkoja, mutta kännykkään myytävässä Ylläksen latupalvelusta on merkitty myös moottorikelkkareitit ja siitä saa näkyviin myös talvipolut.

Seven Summits tapahtuma 7.4.18
Kilpailun aikana on tarkoitus huiputtaa mahdollisimman monta Ylläksen seitsemästä huipusta kahdentoista tunnin aikana. Tapahtuman kekuksena on Kellokas. Sinne voi ilmoittautua 7summits.fi sivun kautta ja osallistumismaksu on 105 €, ilmoittautuminen päättyy 25.3.18 mennessä. Kilpailua edeltävänä päivänä järjestetään lumiturvallisuuspäivä, joka on maksuton. Mukaan mahtuu n. 130 ensimmäistä ilmoittautunutta. Sarjoja on kaksi rando ja avoin sarja.

Kuukkelit 8, 9, 10

(RB)