TOIMINTA    ja     SAUNA

 

TOUKOKUU

 

La 19.5. Villiruokakurssi yhteistyössä Kavtsin kanssa

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen torppa Helsingin Talosaaressa.

Tähän aikaan keväästä luonto pursuaa syötävää. Helsingin Seudun Lapinkävijöiden ja Tunturikerho Kavtsin jäsenet käyvät taas herkkupatojen ääreen Irma Tolosen ja Raija Hentmanin opastuksella. Tällä kertaa kokoonnumme Helsingin itäisimmässä kolkassa, Talosaaren ulkoilualueella. Ruoan valmistusta edeltää villivihannesten keruu ja sitten ryhdytään tositoimiin. Ruokaohjeet määrittävät kaupasta hankittavat tarveaineet ja niiden hinnan, osanottajien määrä taas kuinka moneen osaan kulut jaetaan. Oletettavasti hinta tulee olemaan 10–20 euroa hengeltä. Tiedon osanottomaksun suuruudesta, saapumisohjeet ja varustautumisvinkit lähetetään kurssille ilmoittautuneille.

Ilmoittautumiset viimeistään maanantaina 14.5. joko Raija Hentmanille (raija.hentman(at)nic.fi tai tekstarina numeroon 0400 380 606) tai Irma Toloselle (itirmatolonen(at)gmail.com tai numeroon 040 732 6851).

 

La–su 19.–20.5. Viikonloppuvaellus Ruostejärvi - Liesjärvi

Vaellamme Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa.

Kokoonnumme lauantaiaamuna kello 10 Hämeen luontokeskuksella, josta aloitamme vaelluksen Liesjärven kansallispuistoon. Reittiä kuljetaan pääosin hämäläisessä havupuuvaltaisessa metsämaisemassa, mutta vaihtelevuutta matkan varrelle luovat kumpuilevat harjurinteet, luonnontilaiset lammet ja mutkittelevat rantaviivat. Kuljemme Korteniemeen tutustumaan Korteniemen perinnetilaan ja kivikautiseen asumukseen. Yövymme Savilahden telttapaikalla. Matkaa lauantaina kertyy noin 15,8 km. Sunnuntaina palaamme Savilahdesta Hämeen luontokeskukseen (8,3 km). Mahdollisuus uimiseen Ruostejärvessä ennen kotiin lähtöä. Lisätietoja kohteesta: http://www.luontoon.fi/ruostejarvi-liesjarvi.

Kuljemme Hämeen luontokeskukselle kimppakyydein, matkaa Helsingistä noin 100 km. Luontokeskukselle pääseetarvittaessa myös linja-autolla, Eerikkilän tienhaaran pysäkiltä matkaa on noin 1,5 km. Reittiohjeet: http://www.luontoon. fi/hameenluontokeskus. Mukaan vaellukselle tarvitset viikonlopun retkivarusteet, ruuat ja veden. Yövymme omissa teltoissa. Vesitäydennystä saa Kyynäränharjun ja Korteniemen kaivoista. Lisätiedot ja ilmoittautumiset 10.5. mennessä Sari Haarala, mielellään sähköpostilla haaralasari@gmail.com tai 0400 808 911. Ilmoita myös onko käytössäsi auto / tarvitsetko kyytiä.

 

KESÄKUU

 

Su 3.6.2018 Meikon kierros

Meiko on kirkasvetinen järvi Kirkkonummen keskustasta luoteeseen n. 5 km päässä.

Kokoonnumme klo 10.00 Korsolammentien lähellä olevalle parkkipaikalle, lähellä sijaitsee myös vedenottamo. Olet lähellä kun Korsolammentien puomi näkyy. Paikalle pääset kun puhelimen karttahakuun kirjoitat Meiko tai Korsolammentie Kirkkonummi. Jos se ei onnistu niin tässä ajo-ohjeet, aja Jorvaksentieltä Kirkkonummentielle sitä ajat kirkon ohi käänny, vas. Överbyntie, oik. Volsintie, vas. Myllykyläntie, vas. Korsolammentie, pysäköinti ja puomi. Jos tarvitset kyydin Kirkkonummen juna-asemalta, ilmoita Jormalle.

Mukaan tarvitset säänmukaiset varusteet, evästä ja juotavaa. Jos sää sallii niin kierroksen lopulla pidämme tulipaikalla pidemmän tauon. Kierrämme Meikon myötäpäivään. Kierroksen pituus on n. 8 km ja tapahtuman kesto on n. 4 tuntia.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen 31.5. Jorma Nurmi 040 766 9093 tai jorma.nurmi50(at)gmail.com.

 

Ma 4.6. klo 18 Iltaretki Slåttmossenilta Kivikkoon ja Hallainvuorelle

Reitti alkaa Helsingin Jakomäestä, Slåttmossenin suojellulta suolta, ja kulkee Kivikon ulkoilupuiston moninaisten kohteiden kautta Kehä I:n yli ja päättyy Hallainvuoren kallioalueen kautta Viikintielle. Retken voi lopettaa myös Kivikon jälkeen. Emme siis palaa lähtöpaikkaan. Sekä Kehä I:ltä että Viikintieltä on yhteys mm. metroon. Matkaa kertyy 6–7 km. Matkan varrella on Helsingin korkein luonnon mäki, linnoitteita, hiidenkirnuja, muinaisrantoja ja muuta mielenkiintoista. Slåttmossenin lähin osoite on Somerikkotie 10 ja lähimmät pysäkit Louhikkotie 3511 (keskustan suunnasta tullessa) ja 3510 (Vantaan Hakunilan suunnasta tullessa).

Ilmoittautumiset Raija Hentmanille joko tekstarina numeroon 0400 380 606 tai sähköpostitse raija.hentman(at)nic.fi viimeistään 3.6. Mukaan eväät ja säänmukainen vaatetus. Kävelysauvoista on apua maastossa.

 

La–su 9.–10.6. Retkikalastuskurssi

Kiinnostaako sinua kalastusharrastuksen aloittaminen, muttet tiedä mistä lähteä liikkeelle? Tai haluaisitko yhdistää kalastuksen osaksi vaellusretkeä? Helsingin Seudun Lapinkävijät järjestää kaksipäiväisen retkikalastuskurssin kesäkuussa. Opetuksesta vastaa Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön Mauri Suojanen. Kurssilla keskitytään heittokalastuksen ja perhokalastuksen perusteiden opetteluun painottaen erityisesti retkikalastusta, vaeltamisen ja kalastamisen yhdistämistä.

Lauantaina 9.6. järvikalastusosuus Storträskin lammella Sipoonkorvessa klo 10–18. Tapaaminen klo 10 Tasakallion parkkipaikalla. Kurssin aluksi käydään läpi kalastuksen teoriaa ja lainsäädäntöä, jonka jälkeen kalastetaan ja hyvällä tuurilla päästään lopuksi tutustumaan kalan käsittelyyn käytännössä. Sunnuntaina 10.6. Nurmijärven Nukarinkoskella klo 12–18 virtavesikalastusta, jossa keskitytään tarkemmin heittokalastukseen ja perhokalastukseen käytännössä. Tapaaminen klo 12 Nukarinkosken parkkipaikalla. Kimppakyydeistä sovitaan kurssilaisten kesken. Ohjaajalla on kurssilaisten käyttöön rajatusti kalastusvälineitä, mutta omia välineitä suositellaan otettavaksi mukaan (virveli, haavi). Kalastaminen vaatii asiaankuuluvat luvat. Kalastuslupa sekä kalastonhoitomaksu tulee olla maksettuna, jos osallistuja aikoo kalastaa kurssilla. Kalastonhoitomaksu on 6€/vrk tai 15€/7vrk (www.eraluvat.fi) Storträskin kalastuslupa 15€/12h (lisätietoja ja maksuohjeet osoitteessa www.stortrask.com) Nukarinkosken kalastuslupa 14€/12h (www.kalakortti.com)

Lisätietoja ja ilmoittautumiset Saara Loisteelle 31.5. mennessä, saara.loiste(at)gmail.com, puh. 040 565 6231.

 

La–su 16.–17.6. Perheretki Vartiosaareen

Vietämme kesäviikonlopun Vartiosaaressa. Sillattomana säilynyt Vartiosaari edustaa parinkymmenen ympärivuotisen asukkaansa kera nykymaailmassa harvinaiseksi käynyttä saaristolaiselämänmuotoa.

Saarella on 57 huvilaa, joista useimmat on vuokrattu erilaisille yhdistyksille. Vartiosaaren luonto on säilynyt monimuotoisena ja yli puolet saaren pinta-alasta on luokiteltu arvokkaiksi luontokohteiksi. Retken aikana tutustumme mm. Vartiosaaren terveysluontopolkuun. Käymme tervehtimässä vuohia ja lampaita, saunomme, uimme, grillaamme ja vietämme leppoisasti aikaa yhdessä. Saarta voi kiertää myös omatoimisesti. Retki sopii erityisen hyvin lapsiperheille, mutta kaikki ovat toki tervetulleita.

Majoitumme Vartiosaaren kesätoimintakeskuksessa, jossa käytössämme on päätalo Furubacka. Sisältä löytyy yöpymistilat 4 huoneessa yhteensä 12 henkilölle. Pihapiirissä on tilaa omille teltoille. Käytössämme on päärakennuksen hyvin varusteltu keittiö, josta löytyy kaikki tarvittava ruokailuvälineitä myöten.

Mukaan tarvitset petivaatteet tai makuupussin, viikonlopun ruuat sekä teltan tai muun majoitteen, jos yövyt ulkona. Lisätiedot ja ilmoittautumiset 3.6. mennessä mielellään sähköpostilla, Sari Haarala, haaralasari(at)gmail.com tai 0400 808 911. Huom! Retken mahdollinen maksu varmistuu toukokuussa, kun kaupunki päättää maksuperusteista. Viime vuosina paikka on ollut yhdistyksille maksuton.

 

La 30.6. Maastopyöräretki

Lauantaina 30.6. pyöräilemme Seitsemän veljeksen reittiä Nurmijärveltä pohjoiseen. Varsinainen maasto-osuus alkaa paikasta Ylikylä, Palojoki. Tämä taitaa olla myös merkityn reitin alkupiste. Retken kesto n. 4 tuntia. Innokkaimmat voivat ajaa pidempäänkin. Mukaan säänmukainen maastopyöräilyyn sopiva varustus sekä juotavaa ja pientä evästä. Rajamäellä voi tarvittaessa täydentää juoma- ja ruokavarastoja.

Tapaaminen Myllykukon huoltoasemalla klo 11.10. Teiden 130 ja 1311 risteyksessä tai tie 3, Nurmijärven liittymä. Kampista lähtee Ventoniemen linja-auto Hyvinkäälle klo 10.30, yleensä ovat ottaneet pyörän kyytiin. Väinö Paunun pikavuoro lähtee 10.45. Molemmilla ehtii mukaan. Rajamäeltä ja Hyvinkäältä pääsee Helsinkiin linja-autolla. Linja-autot kulkevat Myllykukon kautta. Hyvinkäältä kulkee myös juna.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot ja tietoa vuokrapyöristä:

Markus Pyhälä, markus.pyhala(at)gmail.com 040 419 0967.

Jos porukalla löytyy intoa, niin voimme järjestää myöhemmin maastopyöräretken, jossa ajetaan Seitsemän veljeksen reittiä Rajamäeltä Hyvinkäälle.

 

ELOKUU

 

Pe–Su 3.–5.8. Saaristoretki Kuuskajaskariin ja Kylmäpihlajaan

Viikonlopun aikana tutustumme Rauman edustalla sijaitsevaan Kuuskajaskarin ja Kylmäpihlajan saariin. Kuuskajaskariin tutustumme opastetulla kierroksella, lisäksi retkemme ajankohtaan sattuu Kuuskajaskarin perinnepäivä, jota vietetään lauantaina 4.8. Perinnepäivän ohjelmassa on mm. ampuminen aidolla saaren kallioon upotetulla rannikkotykillä ja pelastautumisnäytös. Sunnuntaina vierailemme paluumatkalla Kylmäpihlajan majakkasaarella. Meille on varattu sisämajoituksessa 40 paikkaa (48 henkilön huoneistoissa, tai 820 henkilön kasarmituvissa, joissa on täysin varusteltu keittiö). Retken hinta on n. 150 € (ilman aterioita), jos saamme kaikki paikat täytettyä. Hinta sisältää maa- ja venekuljetukset, majoituksen, opastuksen Kuuskajaskarilla, saunan lauantaina ja aamiaiset lauantaina ja sunnuntaina. Ateriatoiveet ja –hinnat (iltaruokailut, lounaat ja päivällinen lauantaina) selvitetään ilmoittautumisen jälkeen erikseen. Kattava ateriapaketti maksaa n. 75 €. Bussi lähtee Helsingistä (Mikonkadun tilausajopysäkki, Mikonkatu 19, Casinon kohdalla) pe 3.8. klo 15.30 ja palaamme samaan paikkaan su 5.8. n. Klo 19. Bussin lähtö ja paluuajat ovat vielä noin aikoja, ne vahvistetaan pikimmin.

Ilmoittautumiset 31.5. mennessä taronka(at)gmail.com tai tekstiviestillä 040 801 8140. Tietoa kohteista: http://www.kuuskajaskari. fi/ ja http://kylmapihlaja.com/.

 

La–su 18.–19.8. Perheleiri Karjakaivolla

Järjestämme yhteistyössä Suomen luontokeskus Haltian kanssa kaikille avoimen perheleirin Karjakaivon maisemissa. Päiviin mahtuu tavallisten retkeilytaitojen oppimista, lasten oma luontopolku, saunomista, pieni retki ja ihan vaan kivaa yhdessä oloa. Viikonlopun aikana osanottajat majoittuvat omissa, vuokratuissa tai lainatuissa teltoissa ja myös muut retkeilytarvikkeet, kuten keittimet, rinkat ja makuupussit osanottajat tuovat mukanaan. Vinkit varustautumiseen lähetetään ilmoittautuneille. Osanottomaksu on 8 euroa aikuisilta ja lapset maksutta. Hintaan sisältyvät lauantain lounaskeitto, sunnuntain aamupuuro ja kahvi/tee/mehu. Muut ateriat, leivät ja välipalat osanottajat tuovat itse. Maksu suoritetaan HSL:n tilille, ja maksuohjeet toimitetaan osanottajille. Ilmoittautuminen tapahtuu Haltian nettisivujen kautta www.haltia.com/ajankohtaista ja ilmoittautumislomake avautuu 16.7. Suora linkki ilmoittautumissivulle laitetaan Lapinkävijöiden Facebook-sivulle. Viimeinen ilmoittautumispäivä on pe 10.8. Telttapaikkojen vuoksi osanottajamäärä on rajattu.

Lisätietoja antaa Aira Häkkinen, puh. 0400 594 766 tai aira.hakkinen(at)gmail.com.

*****

Koulutustoimikunnan väki kaipaa apua perheleirin järjestelyihin, sillä kaikki toimikunnan jäsenet eivät voi osallistua leirille. Muun muassa köksähommiin ja muihin järjestelyihin toivotaan apua muilta toimikunnilta tai jäseniltä. Ota yhteyttä Airaan, jos voit antaa apuasi.

 

La 25.8. Iltapäivä Isosaaressa

Tutustumme paikallisoppaan opastuksella saareen, joka avautui yleisölle vasta viime vuonna. Retken aikana perehdymme saaren kauniisiin maisemiin, rikkaaseen kulttuurihistoriaan, monipuoliseen ja koskemattomaan luontoon ja mielenkiintoiseen arkkitehtuuriin. Opastus alkaa klo 13 Isosaaren päälaiturilta ja sen pituus on n. kolme tuntia. Tarkka hinta/osallistuja tiedetään osallistujamäärän perusteella (arvio on 25€). Opastusaikatauluun sopiva laiva lähtee Helsingistä klo 12. Lähtöpaikka on Kolera-altaassa, Suomenlinnan lautan vieressä. Paluulaiva lähtee saarelta klo 17.15. Meno-paluu –kuljetuksen hinta on 18€, yhdistys hoitaa lippujen hankinnan. Jos haluat järjestää kuljetukset itse (ks. http://visitisosaari.fi/laivaliikenne/), kuljetuksen hinta vähennetään kokonaishinnasta (arvio on 43€). Mainitse asiasta ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen 31.7. mennessä: Juha Karsikas 040 548 1250, juha.karsikas(at)icloud.com.

 

SYYSKUU

 

22.–23.9. Viikonloppuvaellus

Viikonloppuvaellus Seitsemän veljeksen reitillä suuntana etelä.Ilmoittautuminen 16.9. mennessä. Lähtö 22.9. klo 10 Hyvinkään Myllykoskelta/Vantaanniemestä. R-juna Helsingistä klo 08.55 (jos VR ei muuta aikataulua), Pikavuoro Kampista Tampereelle 9.15 (tarkasta aikataulu). Omat eväät, yöpyminen omissa majoitteissa. Nuotiopaikka ja lampi. Kaivo noin kilometri ennen yöpymistä. Säänmukainen varustus. Tarjolla parhaat palat Seitsemän veljeksen reitiltä pohjoisesta kohti etelää! Kimppakyydit Hyvinkään asemalta ja asemalle järjestetään. Ilmoittautumiset ja lisätiedot hoitaa Markus Pyhälä. markus.pyhala(at)gmail.com,

040 419 0967

 

29.9. klo 10-16 Syyssiivoustalkoot ja sauna

Tehtävät jakaa Auli Martin, 040 585 6138

 

SAUNA         SAUNA         SAUNA         SAUNA

 

Saunamaksu on 2 €

 

Keskiviikkosauna 23.5 klo 17.30–19.30

Saunan lämmittää Juha Saarnio 044 914 8779

Naistensauna lauantaina 9.6 klo 14–16

Eija Lempinen 040 723 6768

Keskiviikkosauna 20.6 klo 17.30–19.30

Sulo Laakso 0400 111 322

Naistensauna lauantaina 7.7. klo 14–16

Kaisa Peuramäki 050 353 7637

Keskiviikkosauna 18.7 klo 17.30–19.30

Auli Martin 040 585 6138

Kesäsauna lauantaina 28.7 klo 14–16

Harry Smeds 050 3570993

Kesäsauna lauantaina 11.8 klo 14–16

Auli Martin 040 585 6138

Keskiviikkosauna 29.8 klo 17.30–19.30

Harry Smeds 050 357 0993

 

TULEVAA

 

Ke 17.10 Yleisötilaisuus

Miten kansallispuisto syntyy ja millaisia suojelualueita on?

Polttopuutalkoot lauantaina 27.10. klo 10–16

Vastuuhenkilö Sulo Laakso 0400 111 322

Kesän aikana mahdollisesti tulevista puunhuolto- ja vajan kunnostustalkoista ilmoitetaan sähköpostilla ja tekstiviestillä.