TOIMINTA    ja     SAUNA

 

MAALISKUU

 

La-su 3.-4.3.2018 Tunturikerho Kavtsi järjestää Hiihtoviikonlopun Päijänteen kansallispuistoon.

 Johon myös lapinkävijät ovat tervetulleita.
Tämän hetkinen sääennuste lupaa hyvää tilannetta hiihtoviikonlopulle. Pakkaset jatkuvat ja lunta ei ole tulossa lisää. Talven hiihtoviikonloppu tapahtuu Päijänteellä. Kokoontuminen tapahtuu Maakesken tukinpudotuspaikalla lauantaina 10.00, Uimarannantie / Rekiäkärki. Yöpyminen tapahtuu Kelventeen alueella teltoissa tai laavulla Pitkäniemessä. Hiihtomatkaa kertyy noin 26km. Jos et ole aikaisemmin yöpynyt järven jäällä, niin nyt on siihen loistava tilaisuus. Hyvällä tuurilla näemme täyden kuun.
Alueen lisätieoja löytyy sivulta http://www.luontoon.fi/paijanne
https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/paijannefin.pdf
Lisätiedot ja ilmoittautumiset Juha Kelkka, 050 3323239, juha.kelkka(at)pp.inet.fi.

   

Ke 7.3. klo 17.30–20 Yhdistyksen kevätkokous ja

kerhoilta: Lemmenjoella

Pasilan kirjasto, II kerroksen auditorio, Rautatieläisenkatu 8, sisäänkäynti Kellosilta 9:stä

Kevätkokouksessa käydään läpi sääntömääräiset asiat, jonka jälkeen siirrytään Lemmenjoen kansallispuistoon, sen luontoon, kultamaille ja kulttuuritapahtumaankin Raija Hetmanin kuvin ja sanoin. Lemmenjoki on Lapinkävijöiden ruskavaelluksen kohde, joten nyt pääsee jo etukäteen fiilistelemään.

     Muistathan ottaa oman kupin mukaan! Vastuuhenkilö  Taina Tervahartiala, puh. 050 554 4432.

 

To 8.3. klo 18.00 Solmukurssi

Olet varmaan huomannut niin miesten kuin naistenkin ranteessa narusta tehdyn rannekkeen.

Kun ranneke tehdään laskuvarjonarusta, siitä voi käyttää nimitystä " selviytymisranneke".

Paracord-ranneke on myös hätänaru. Tule tekemään itsellesi tai ystävällesi ranneke. Koskaan ei voi tietää, milloin tulee eteen tilanne, jossa hätänarua tarvitaan.

Kurssilla opit myös tekemään selviytymis- ja kiipeilysolmuja sekä solmuja, joita tarvitset retkeilyssä. Halutessasi voit tehdä myös avaimenperän. Kurssin hinta on 10e. Kurssin vetäjänä toimii Pekka Järvilehto.

Kurssi pidetään SPR:n Lounais-Espoon tiloissa Valpurissa Merivalkama 8, 02320 Espoo. Sisäänkäynti Merenkäynnin kävelykadulta. (Kartta sivulla 21). Matikylän metroasemalta pääsee busseilla 146 ja 164.

Vastuuhenkilönä ja ilmoitusten vastaanottajana  toimii 

Aira Häkkinen: aira.hakkinen(at)gmail.com tai puh. 0400 594766. Ilmoittautumiset viimeistään 25.2.18.

 

La 10.3. Helsinki Sauna Day

Lapinkävijät ja Karjakaivon sauna ovat mukana Helsinki Sauna Dayssä. Tapahtuma on avoin kaikille ilmoittautuneille http://www.helsinkisaunaday.fi/

Jäsenet voivat saunoa saunassamme lähes milloin vaan, tässä on oiva tilaisuus Karjakaivon saunaan tutustumiseen myös muille.

Jyrki Kuoppala on luvannut ohjata osallistujat Haltialta Karjakaivolle. Lähtö Haltialta klo 11:10. Bussi 245 lähtee Espoon Asemalta klo 10:39.

Lisätiedot tapahtumasta http://www.helsinkisaunaday.fi  ja  Markus  Pyhälä 040 41 90 967 tai markus.pyhala(at)gmail.com

 

La 17.3. Uusille jäsenille Lapinkävijät tutuksi -päivä Karjakaivolla

Tilaisuus on tarkoitettu vuosien 2017-2018 aikana jäseniksi liittyneille tai heille, jotka eivät ole aikaisemmin olleet toiminnassa mukana.

Helsingin Seudun Lapinkävijöillä on pitkä historia ja tukikohdat sekä Nuuksiossa että Länsi-Lapissa.

 Lauantaina 17.3. klo 10:30 lähdemme Haltian edestä Karjakaivolle tutustumaan lapinkävijöiden toimintaan ja tukikohtiimme. Bussi 245 lähtee Espoon asemalta 9:40.

Varsinainen ohjelma alkaa Karjakaivon ylämajalla puolen päivän jälkeen kasvishernekeitolla johon saa halutessaan myös lihaa (otathan omat ruokailuvälineet mukaan).

Hernesopan jälkeen kerrotaan Lapinkävijöistä, Karjakaivosta ja Kukasjärven tukikohdista sekä opetellaan mahdollisesti puuttuvia, mutta tukikohdilla tarpeellisia taitoja, mm. öljylyhdyn käyttöä, tulen tekoa ja veden kantamista.

Jossain vaiheessa keitetään kahvit, ota oma kahvikuppi ja mahdolliset kahvileivät (suolaiset tai makeat) mukaan. Jos haluat tietää enemmän Helsingin Seudun Lapinkävijöistä tai mielessäsi siintää retki Karjakaivolle tai Kukasjärvelle, niin iltapäivä on varmasti sinulle hyödyllinen!

Kun kahvit on hörpätty ja enimmät turinat turistu, niin tarjolla on osallistujien lämmittämä sauna.

Opastetulla matkalla Haltialta Karjakaivolle tarvitaan keliin sopivia välineitä: lumikengät tai sukset oman valinnan mukaan. Jos ei ole lunta niin maastoon sopivat jalkineet. Voit myös saapua omalla tyylillä Karjakaivon ylämajalle. Paluumatkalle saattaa tarvita otsalampun. Toki muutama voi jäädä Karjakaivolle yöpymäänkin.

Bussi 245 lähtee Espoon keskuksesta klo 9:40, odotamme Haltian edessä bussilla saapuvat osallistujat.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut Markus Pyhälä; markus.pyhala(at)gmail.com tai 040 41 90 967 11.3. mennessä. Ilmoitathan samalla, jos kaipaat hernekeittoon lihaa joukkoon tai jos harkitset Karjakaivolla yöpymistä.

 

HUHTIKUU

 

La 21.4. Tutustuminen maastopyöräilyyn

Metsähallitus on avannut kansallispuistojen reittejä myös pyöräilijöille. Maastoon sopiva pyörä avaa uudenlaisia mahdollisuuksia retkeilyyn.

21.4. kello 11 tutustumme maastopyöräilyyn ja monenlaisiin varusteisiin sekä ajamme kevyen lenkin maastossa. Järjestämme mahdollisuuden vuokrata maastopyörä tai fatbike lenkille.

Pyörättömätkin voivat siis osallistua. Vuokrapyöriä on rajallinen määrä. Tapaamispaikka selviää maaliskuun aikana.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut Markus Pyhälä 15.4. mennessä; markus.pyhala(at)gmail.com tai 040 41 90 967

Kesällä järjestetään hieman haastavampi maastopyöräretki.

 

TOUKOKUU

 

La 5.5 klo 10 Kevätsiivous  Karjakaivolla 

Tule tekemään yhdessä!  Kaikille löytyy oma hommansa,

koska tekemistä riittää ylä- ja alamajalla. 

Siivouksen ja avajaisten jälkeen on mahdollisuus saunoa ja virkistyä keväänviileässä vedessä.

Tehtävät  jakaa  Eija Lempinen   040 723 6768

 

La 5.5. klo 13 Kesäkauden avajaiset ja Lapinkävijöiden 45-vuotisjuhla Karjakaivolla

Vietämme tänäkin vuonna kesäkauden avajaisia tavallista juhlavammissa merkeissä, juhlimme samalla 45 vuotta täyttävää yhdistystä.

Tarjolla on keittoa ja kakkukahvit. Sauna on lämpimänä ja lammessakin voi pulahtaa. Olet tervetullut tulitpa jo siivoustalkoisiin tai vain juhliin. Emännät haluaisivat tietää, monelleko tarjottavaa varataan, joten ilmoita tulostasi

Ritva Puranen  040 840 0575 tai Marja Luhtala  045 264 3901 viimeistään 30.4.

Ps. Tuothan omat astiat, niin säästetään luontoa.

 

Su 6.5. Päiväretki Karkalin luonnonpuistoon

Tutustumme Lohjalla sijaitsevaan alueeseen, joka on yksi Etelä-Suomen hienoimmista lehtoalueista. Paluumatkalla käymme Torholan luolalla, joka on Suomen suurin kalkkikiviluola. Tilausbussi lähtee Helsingistä klo 10. Takaisin Helsingissä olemme n. klo 17. Mukaan otetaan omat eväät. Retken hinta on n. 20 e. Se tarkentuu, kun tiedämme lähtijöiden määrän. Ilmoittautumiset 15.4. mennessä: Juha Karsikas 040 548 1250, juha.karsikas(at)icloud.com.

 

La 19.5. Villiruokakurssi yhteistyössä Kavtsin kanssa

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen torppa Helsingin Talosaaressa

Tähän aikaan keväästä luonto pursuaa syötävää. Helsingin Seudun Lapinkävijöiden ja Tunturikerho Kavtsin jäsenet käyvät taas herkkupatojen ääreen Irma Tolosen ja Raija Hentmanin opastuksella.

Tällä kertaa kokoonnumme Helsingin itäisimmässä kolkassa, Talosaaren ulkoilualueella. Ruoan valmistusta edeltää villivihannesten keruu ja sitten ryhdytään tositoimiin. Ruokaohjeet määrittävät kaupasta hankittavat tarveaineet ja niiden hinnan, osanottajien määrä taas kuinka moneen osaan kulut jaetaan. Oletettavasti hinta tulee olemaan 10–20 euroa hengeltä. Tiedon osanottomaksun suuruudesta, saapumisohjeet ja varustautumisvinkit lähetetään kurssille ilmoittautuneille.

Ilmoittautumiset viimeistään maanantaina 14.5. joko Raija Hentmanille (raija.hentman(at)nic.fi tai tekstarina numeroon 0400 380 606) tai Irma Toloselle (itirmatolonen(at)gmail.com tai numeroon 040 732 6851).

 

La–su 19.–20.5. Viikonloppuvaellus Ruostejärvi - Liesjärvi

Vaellamme Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa. Kokoonnumme lauantaiaamuna kello 10 Hämeen luontokeskuksella, josta aloitamme vaelluksen Liesjärven kansallispuistoon. Reittiä kuljetaan pääosin hämäläisessä havupuuvaltaisessa metsämaisemassa, mutta vaihtelevuutta matkan varrelle luovat kumpuilevat harjurinteet, luonnontilaiset lammet ja mutkittelevat rantaviivat. Kuljemme Korteniemeen tutustumaan Korteniemen perinnetilaan ja kivikautiseen asumukseen. Yövymme Savilahden telttapaikalla. Matkaa lauantaina kertyy noin 15,8 km. Sunnuntaina palaamme Savilahdesta Hämeen luontokeskukseen (8,3 km). Mahdollisuus uimiseen Ruostejärvessä ennen kotiin lähtöä. Lisätietoja kohteesta: http://www.luontoon.fi/ruostejarvi-liesjarvi.

Kuljemme Hämeen luontokeskukselle kimppakyydein, matkaa Helsingistä noin 100 km. Luontokeskukselle pääsee tarvittaessa myös linja-autolla, Eerikkilän tienhaaran pysäkiltä matkaa on noin 1,5 km. Reittiohjeet: http://www.luontoon.fi/hameenluontokeskus. Mukaan vaellukselle tarvitset viikonlopun retkivarusteet, ruuat ja veden. Yövymme omissa teltoissa. Vesitäydennystä saa Kyynäränharjun ja Korteniemen kaivoista. Lisätiedot ja ilmoittautumiset 10.5. mennessä Sari Haarala, mielellään sähköpostilla haaralasari(at)gmail.com tai 0400 808 911. Ilmoita myös onko käytössäsi auto / tarvitsetko kyytiä.

 

SAUNA          SAUNA          SAUNA          SAUNA

 

Lauantaisauna 24.2  klo 14-16

Tulepa toteamaan millaiseen jäähän avanto tänä talvena tehdään ja pulahda  sinne lämpimästä saunasta! Istuinalustan käyttäjät, ottakaa oma mukaan.  Mukaan myös taskulamppu, ledivalaisin tai otsalamppu, sisätiloissa on vähän valoa.

Saunan lämmittää  Eino Vasikainen    040 538 8087

 

Lauantaisauna  24.3  klo  14-16

Saunan lämmittää  Jukka Severinkangas   040 572 0696

 

Keskiviikkosauna  25.4  klo   17.30-19.30

Saunan lämmittää  Harry Smeds   050 357 0993

 

Keskiviikkosauna  23.5  klo  17.30-19.30

Saunan lämmittää  Juha Saarnio   044 914 8779

 

Sauna on yhteissauna ja saunamaksu 2 euroa.

 

TULEVAA

 

26. tai 27.5. Retkikalastuskurssi

Tarkemmat tiedot Lapinkävijässä 2/2018 ja nettisivuilla.

 

La–su 16.–17.6. Perheretki Vartiosaareen

Vietämme kesäviikonlopun Vartiosaaressa. Sillattomana säilynyt Vartiosaari edustaa parinkymmenen ympärivuotisen asukkaansa kera nykymaailmassa harvinaiseksi käynyttä saaristolaiselämänmuotoa. Saarella on 57 huvilaa, joista useimmat on vuokrattu erilaisille yhdistyksille. Vartiosaaren luonto on säilynyt monimuotoisena ja yli puolet saaren pinta-alasta on luokiteltu arvokkaiksi luontokohteiksi.

Retken aikana tutustumme mm. Vartiosaaren terveysluontopolkuun. Käymme tervehtimässä vuohia ja lampaita, saunomme, uimme, grillaamme ja vietämme leppoisasti aikaa yhdessä. Saarta voi kiertää myös omatoimisesti. Retki sopii erityisen hyvin lapsiperheille, mutta kaikki ovat toki tervetulleita.

Majoitumme Vartiosaaren kesätoimintakeskuksessa, jossa käytössämme on päätalo Furubacka. Sisältä löytyy yöpymistilat 4 huoneessa yhteensä 12 henkilölle. Pihapiirissä on tilaa omille teltoille.  Käytössämme on päärakennuksen hyvin varusteltu keittiö, josta löytyy kaikki tarvittava ruokailuvälineitä myöten.

Mukaan tarvitset petivaatteet tai makuupussin, viikonlopun ruuat sekä teltan tai muun majoitteen, jos yövyt ulkona. Lisätiedot ja ilmoittautumiset 3.6. mennessä mielellään sähköpostilla, Sari Haarala, haaralasari(at)gmail.com tai 0400 808911. Huom! Retken mahdollinen maksu varmistuu toukokuussa, kun kaupunki päättää maksuperusteista. Viime vuosina paikka on ollut yhdistyksille maksuton.

 

Pe–su 3.–5.8.2018  Saaristoretki  Kuuskajaskariin ja Kylmäpihlajaan

Viikonlopun aikana tutustumme Rauman edustalla sijaitsevaan Kuuskajaskarin ja Kylmäpihlajan saariin. Kuuskajaskariin tutustumme opastetulla kierroksella, lisäksi retkemme ajankohtaan sattuu Kuuskajaskari ”perinne-”päivä, jota vietetään lauantaina 4.8. Perinnepäivän ohjelmassa on mm. ampuminen aidolla saaren kallioon upotetulla rannikkotykillä ja pelastautumisnäytös.  Sunnuntaina vierailemme paluumatkalla Kylmäpihlajan majakkasaarella. Meille on varattu sisämajoituksessa 40 paikkaa (4-8 henkilön huoneistoissa, tai 8-20 henkilön kasarmituvissa, joissa on täysin varusteltu keittiö).

 Retken hinta on n. 150 e (ilman aterioita), jos saamme kaikki paikat täytettyä. Hinta sisältää maa- ja venekuljetukset, majoituksen, opastuksen Kuuskajaskarilla, saunan lauantaina ja aamiaiset lauantaina ja sunnuntaina. Ateriatoiveet ja -hinnat (iltaruokailut, lounaat ja päivällinen lauantaina) selvitetään ilmoittautumisen jälkeen erikseen. Kattava ateriapaketti maksaa n. 75 e. Bussi lähtee Helsingistä (Mikonkadun tilausajopysäkki, Mikonkatu 19, Casinon kohdalla) pe 3.8. klo 15:30 ja palaamme samaan paikkaan su 5.8. n. Klo 19. Bussin lähtö ja paluuajat ovat vielä noin aikoja, ne vahvistetaan pikimmiten.

Ilmoittautumiset 31.5. mennessä taronka(at)gmail.com tai tekstiviestillä 040 801 8140. Tietoa kohteista: http://www.kuuskajaskari.fi/ ja http://kylmapihlaja.com/.