TOIMINTA

 

Syyskuu

 

22.‒23.9. Viikonloppuvaellus
Viikonloppuvaellus  Seitsemän veljeksen reitillä suuntana etelä.
Ilmoittautuminen 16.9. mennessä.
Lähtö 22.9. klo 10 Hyvinkään Myllykoskelta/Vantaanniemestä. R-juna Helsingistä klo 08:55 (jos VR ei muuta aikataulua), Pikavuoro Kampista Tampereelle 9:15 (tarkasta aikataulu). Omat eväät, yöpyminen omissa majoitteissa. Nuotiopaikka ja lampi. Kaivo noin kilometri ennen yöpymistä. Säänmukainen varustus. Tarjolla parhaat palat Seitsemän veljeksen reitiltä pohjoisesta kohti etelää! Kimppakyydit Hyvinkään asemalta ja asemalle järjestetään.
Ilmoittautumiset ja lisätiedot hoitaa Markus Pyhälä, markus.pyhala(at)gmail.com, 040 41 90 967

 

La 29.9 Siivoustalkoot ja sauna klo 10‒16

Syyssiivous Karjakaivon majoilla perinteisin menetelmin. Talkooväki saa hernesoppaa ja kahvit, ja päivän päätteeksi löylyt puhtaassa saunassa.

Tehtävät jakaa, Auli Martin puh,  040 585 6138

 

Lokakuu

 

Ke 3.10. klo 17.30–20.00 Kerhoilta: Pääkaupunkiseudun parhaat retki- ja luontokohteet
Pasilan kirjasto, II kerroksen auditorio, Rautatieläisenkatu 8, sisäänkäynti Kellosilta 9:stä
Pääkaupunkiseudun retkeilyoppaan päivittämisen myötä uusia reittejä ja luontokohteita on löytynyt useita ja toisia on jäänyt pois. Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas täydentää komiosaisen kirjasarjan Etelä-Suomen uskomattoman monipuolisista retkikohteista. Mistä löytyvät pääkaupunkiseudun komeimmat suot, hienoimmat kallioalueet, komeimmat metsät ja kivoimmat polut? Tämä selviää, kun kirjan tekijä Raija Hentman kertoo sanoin ja kuvin parhaista paikoista ja omista suosikeistaan. Kirjoja on myös mahdollista ostaa tilaisuudessa.
Vastuuhenkilö Taina Tervahartiala, puh. 050 554 4432, taina.tervahartiala(at)helsinki.fi.

 

Ke 17.10.2018 klo 18‒20 Yleisötilaisuus: Miten kansallispuisto syntyy ja millaisia
suojelualueita on?

Pasilan kirjasto, II kerroksen auditorio, Rautatieläisenkatu 8, sisäänkäynti Kellosilta 9:stä

Oletko joskus miettinyt, miksi erinimisiä suojelualueita perustetaan ja miten alueet eroavat toisistaan? Miten toteutus hoidetaan ja mitä retkeilijän pitäisi huomioida kullakin alueella liikkuessaan?

Luontopalvelujohtaja Timo Tanninen Metsähallituksesta kertoo Suomen kansallis- ym. puistojen ja suojelualueiden  synnystä,  luokituksesta, eroavaisuuksista, kustannuksista ja käyttöehdoista sekä vastaa yleisön kysymyksiin.

Luontopalvelut hoitaa lähes koko maamme luonnonsuojelualueita, kuten kaikkia kansallispuistoja, luonnonpuistoja ja valtion retkeilyalueita sekä Lapin laajoja erämaa-alueita. Luontopalveluilla on myös vastuu lukuisista kulttuuriperintökohteista alueillaan.

Vastuuhenkilö Joanna Kurki, joanna.kurki(at)gmail.com, puh.  040 572 7508.

 

Su 21.10. Päiväretki Melkuttimille, Lopella
Iso-Melkutin ja Vähä-Melkutin Lopella ovat Räyskälän lentokentän lounaispuolella sijaitsevia kirkasvetisiä järviä. Tällä kerralla kävelemme Iso-Melkuttimen ympäri kiertävän vaellusreitin vastapäivään. Reittiselosteen (outdoorsfinland.fi/iso-melkutin) mukaan reitti on oivallinen päiväretkikohde koko perheelle ja pituutta on 6,9 km.
Mukaan tarvitset päivärepun joka sisältää lämmintä ja viileää juomaa, evästä, istuinalusen sekä kelin mukaisia lisävaatteita oman tarpeen mukaan.

Kokoonnumme reitin alkupisteelle klo 10,00 osoite on Tauluntie 146, 12820 Loppi
Syötä tämä osoite esim. puhelimen karttahakuun niin löydät perille. Kartat, Hämeen Järviylänkö 1:55000, 2010,taitettu.GPS-koordinaatit lähtöpiste N60 44.350 E24 05.893.Retken kesto n 3-4 tuntia. Kulku paikalle omilla autoilla. Ilmoittautumiset 20.10. mennessä 040 766 9093, Jorma Nurmi tai,
jorma.nurmi(at)gmail.com

 

La 27.10 Polttopuutalkoot klo 10‒16

Valmiiksi kaadettuja puita saadaan korjata luonnonpuiston rajalta Karjakaivon läheisyydestä.

Vastuuhenkilö, Sulo Laakso puh, 0400 111 322

 

La 27.10 klo 10.30 lähdemme Haltian edestä Karjakaivolle tutustumaan
lapinkävijöiden toimintaan ja tukikohtiimme.
Bussi 245 Espoon asemalta.
Opastetulla matkalla Haltialta Karjakaivolle tarvitaan keliin sopivia varusteita. Karjakaivolle voi saapua myös omin neuvoin. Kartta ja kompassi mukaan !
Karjakaivolle saavuttuamme laitamme saunan lämpenemään ja harjoittelemme mahdollisesti puuttuvia, mutta tukikohdilla tarpeellisia taitoja. Tämän jälkeen syödään hernekoittoa. Omat ruokailuvälineet mukaan ! Myös jos haluaa muuta evästä, niin mieleiset eväät mukaan.
Hernesopan jälkeen kerrotaan Lapinkävijöistä, Karjakaivosta ja Kukasjärven tukikohdista sekä opetellaan tukikohdilla tarpeellisia taitoja. Jossain vaiheessa keitetään kahvit, ota oma kahvikuppi ja mahdolliset kahvileivät (suolaiset tai makeat) mukaan! Kun kahvit on hörpätty ja enimmät turinat turistu, niin tarjolla on osallistujien lämmittämä sauna.
Paluumatkalle tai sisätiloihin saattaa tarvita otsalampun. Muutama voi jäädä Karjakaivolle yöpymäänkin - ilmoita minulle jos tällaista harkitset.
Lisätiedustelut Markus Pyhälä, 
markus.pyhala(at)gmail.com tai puh. 040 419 0967 

 

Marraskuu

 

To 1.11.18 Solmukurssin jatkokurssi pidetään klo 18.00 Valpurissa SPR:n Lounais-Espoon tiloissa Merivalkama 8.

Kertaamme miten tehdään mm siansorkka ja paalusolmu. Opettajana toimii tuttuun tapaan Pekka Järvilehto. Kurssimaksu on 10€ sisältäen materiaalin ja tarjoilun.

Ilmoittautumiset viimeistään 21.10.18

Vastuuhenkilönä toimii Aira Häkkinen, aira.hakkinen(at)gmail.com tai puh. 0400 594 766.

Miten löydät Valpuriin, löytyy LAPINKÄVIJÄ 1/2018.

 

Ke 7.11. klo 17:30 Yhdistyksen syyskokous ja kerhoilta – kuvia Englannin vaelluksilta

Pasilan kirjasto, II kerroksen auditorio, Rautatieläisenkatu 8, sisäänkäynti Kellosilta 9:stä

Syyskokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät asiat: valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle ja toiminnan tarkastajat, käsitellään vuoden 2019 toimintasuunnitelma ja talousarvio, sekä päätetään vuoden 2019 jäsenmaksun suuruudesta.

Virallisen kokouksen jälkeen Helena Salminen kertoo patikkareissuistaan Englannissa. Helenalta löytyy tietoa miten löytää patikka- ja retkeilypolkuja, mistä karttoja, opaskirjoja, mistä yöpymispaikkoja. Tietoja saa myös paikallisbusseista, pubeista ym. asiaan liittyvästä.

Englanti ei ole vain kiireinen teollisuus- ja bisnesmaa vaan myös rauhallisten ja moni-ilmeisten patikkapolkujen maa. Reitit saattavat kulkea pihapiirien, perunapeltojen, lammas- ja lehmähakojen läpi. Hyvällä tuurilla voit kävellä päivän kaksi näkemättä autoja. Linnoja tai kartanoita on mahdollista nähdä useammankin reitin varrella. 

Vastuuhenkilö Ritva Puranen puh. 040 840 0757

 

Su 18.11. klo 10.00 Sunnuntaikävely Mynttilän metsässä

Espoossa on hienoa luontoa muuallakin kuin Nuuksiossa. Marko Takanen Espoon Ympäristöyhdistyksestä opastaa retken Mynttilän metsään. Lähestymme metsää idästä, Gumbölen kartanon suunnasta.  Kiertelemme aluksi Högabergetin kallioisissa maisemissa ja siirrymme pienen korven kautta Kvarnträskille, jossa pidetään evästauko. Keitetään isolla nokipannulla kahvit.  Tauon jälkeen seuraamme aluksi Nuuksiosta vetensä saavaa Brobackanjokea Stampforsenin könkäälle ja edelleen Dämmanin etelärantaa kohti Gumbölen kartanoa. Neljä tuntia on arvioitu kokonaiskesto. 

Kokoontuminen Gumbölenjoen kivisillalle Engelin puistotielle. Pysäköintimahdollisuus Gumbölen ratsastuskeskuksen parkkipaikalla. Ilmoittautuneille kyyti Espoon asemalta, tai bussilla 243 Rintamäentanhuan pysäkille. Yhteyshenkilö Harry Smeds, puh. 050 357 0993, harrysme(at)gmail.com.

 

La 24.11 Sauna klo 14‒16

Jukka Severinkangas puh, 040 572 0696

 

La 24.11 kello 16‒21. Yhdistyksen pikkujoulu Maunulassa Asukastalo Saunassa (Saunabaarissa) Metsäpurontie 25

Tapaamme jälleen idyllisessä Saunabaarissa pikkujoulun ja seurustelun merkeissä, syödään joulupuuroa ja rusinasopan kera. Pientä ohjelmaa on tarjolla ja välipalana jännitetään tuleeko tänä vuonna maahinen vai joulupukki. Sitä varten varataan pieni nimetön lahja mukaan. Lopuksi torttukahvit ja tanssia. Osanottomaksu on 10‒15 euroa. 

Paikalle pääsee esim. bussilla 63.

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 7.11 Marja Luhtalalle puh, 045 264 3901, tai 

Ritva Puraselle puh. 040 840 0757

 

Joulukuu

 

La 1.12. Luontolauantai: Ulkoilun ja retkeilyn turvallisuus

Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, Espoo

Helsingin Seudun Lapinkävijöiden osuus tätä tärkeää aihetta pyörittelevän Luontolauantain ohjelmassa ovat hätälähettimet, seurantalaitteet ja satelliittipuhelimet. Kännykkä toimii tunnetusti huonosti kovin monessa paikkaa laajassa Lapin maassa eikä verkko kata muutenkaan joka kolkkaa. Turvallisuutta luovia järjestelmiä ja laitteita on monenlaisia, ja niihin tutustutaan tässä tietoiskussa.

     Luontolauantain tarkka ohjelma ilmestyy aikanaan Suomen luontokeskus Haltian nettisivuille www.haltia.com/tapahtumat. Myös Lapinkävijöiden Facebook-sivuilla, kotisivuilla ja sähköpostilistan jäsenille tiedotetaan tapahtumasta lähempänä tuota ajankohtaa.

 

To 6.12 klo 10.45 Itsenäisyyspäivän kävely

Kävely alkaa Haltian parkkipaikalta heti bussin tulon jälkeen. Suuntaamme tällä kerralla kävelyn Punjonsuon lähelle, sieltä Lammastarhalle ja Mustakorven eteläpuolelta kävellen kohti Karjakaivoa. Lumitilanne vaikuttaa reittivalintaan. Kävelyn kesto n.3 tuntia.

Mukaan tarvitset retkieväät, saunavarusteet, taskulamppu, kävelysauvat ja juotavaa.

Vastuuhenkilö Jorma Nurmi 0407669093 tai jorma.nurmi50(at)gmail.com

 

La 8.12 Talkoot, sauna ja joulupuuro

Ohjelmassa takoo väelle tekemistä, valmistelua, hernesopan nauttimista, saunomista, joulupuuroa ja kahvit.

Vastuuhenkilö Kaisa Peuramäki puh, 050 353 7637